Uygulamalarımız

Previous Next

Çatımıza Güneş Enerji Sistemi Kurdurmak

 

Güneş enerjisi panellerinde elektrik üretiminin gerçekleştirilebilmesi için öncelikle doğru akımın alternatif akıma çevrilmesi gerekmektedir, bu da AC/DC dönüştürücüsü olan inverter ile gerçekleşir. Güneş panelleri aracılığı ile biriktirilen enerji, doğru akımdan alternatif akıma dönüştürülür ve kamusal elektrik şebekesine verilir. Güneş enerjisi panelleri kurulduğu andan itibaren güneş gördükçe sürekli olarak çalışır. Yeterli güneş ışığı alınması ile üretilen elektrik otomatik olarak şebekeye aktarılır. Elektrik üretimini takip eden süreçte şebekenin gerilimi, frekansı ve düzeni ile ilgili denetimler güvenlik amacı ile belirli aralıklarla yinelenir ve denetlenir.

Çatı Üzeri Güneş Enerjisi Santrali Kullanım Alanları

TEDAŞ üzerinden elektrik hizmeti alan her abone, çatıya günes enerjisi kurup kendi elektrik üretim tesisini kurabilir. Ev tipi solar enerji dışında çatı üzeri uygulamalar özellikle organize sanayi bölgelerinde, otellerde, tarım ve hayvancılık tesislerinde, alışveriş merkezlerinde,  hastanelerde, akaryakıt İstasyonlarında ve daha bir çok alanda oldukça geniş bir uygulama yelpazesine sahiptir.

Çatı Üzeri Güneş Enerjisi Santrali Kurulum Süreçleri

Solar çatı uyulama süresi santralin büyüklüğüne ve bulunduğu bölgenin durumuna göre değişiklik gösterir. Solar çatılarda enerji üretimi için gerekli özelliklerin belirlenmesi işleminden sonra, projenin çizilme ve onaylanma süreci tamamlanır. Yatırımcılar için gerek çatı üzeri gerek zemine monte GES kurarken, güneş paneli, şarj kontrol cihazı, inverter, akü gibi çeşitli ekipmanların toplanması, elektrik firmasının kurulum için gelmesi ve gerekli lisansların çıkarılması süreçleri önem taşımaktadır.

Solar Çatı Projeleri İçin Firma Seçimi Nasıl Yapılmalıdır?

Solar çatı uygulaması gerçekleştirecek firma seçimi yaparken, firmanın daha önce çatı üzeri güneş enerjisi paneli ya da çatı tipi enerji üretimi, çatı kaplama güneş enerjisi kapsamında daha önce gerçekleştirdiği projeleri incelemek faydalı olacaktır. Bununla beraber solar çatı fiyatları, seçilen panelin markasına ya da panelin türüne göre de değişmektedir. Kullanılan paneller, güneş ışıklarını enerjiye dönüştüren %15 ile %20 arasında çeşitli verimlilik aralığına sahiptir. Solar çatı kaplamasında panellerin yanı sıra inverter, akü regülatörü ya da DC/AC dönüştürücüsü kapsamında kullanılan ekipmanın kalitesi de dikkate alınmalıdır. Kaliteli ürün kullanıp uzun süre verim alabilirsiniz yada kalitesiz ürün kullanıp daha az kazanıp, kazandığınızda arıza giderlerine harcayabilirsiniz.

Solar çatı üretim maliyeti, sistemde kullanılan malzemeden, elektrik dağıtım şebekesinin altyapısına, arazi tipinden, günlük güneşlenme süresine, güneş enerji santrali kurulumu yapılacak yapının fiziki yapısına kadar değişim göstermektedir. Solar çatı uygulamaları için gereken fiziki koşullar, elektrik dağıtım firmasının abone başvurusunu onaylamasından 90 gün sonra resmi kurumlarca onaylanır. Bu nedenle, onay sürecinde yapılan denetimlerde verilen puan da fiyatlandırmada önemli bir etkendir